Acte en defensa del patrimoni arquitectónic, natural i social de L’Hospitalet

Donat el perill en que es troba el patrimoni arquitectónic i natural a la nostra ciutat, el passat 27 de setembre del 2018, el Grup de Patrimoni, que acull a diferents entitats i veïns i veïnes a títol personal, va convocar una concentració on va quedar palèsa la preocupació de totes per la manca de protecció per part de l’Ajuntament de l’Hospitalet.

El Grup de Patrimoni va fer la lectura del MANIFEST i les diferents entitats i col·lectius vam dedicar uns minuts a exposar desde el nostre àmbit de treball o lluita, la situació del patrimoni de la ciutat.

Diverses entitats de L'H reclamen la defensa i conservació del patrimoni de la ciutat

Perseu LH
Protegim el Canal de la Infanta
Salvem el Castell de Bellvis
Can Trinxet Viu
Centre d’Estudis de L’Hospitalet
La Saboga
Grup de Patrimoni LH

A continuació us deixem el text de la intervenció de No Més Blocs:

No Més Blocs és un moviment veïnal on participen veïns i veïnes de tots els barris de l’Hospitalet. Va aparèixer fa 4 anys amb l’objectiu d’aturar el PDU Gran Via i evitar així, entre d’altres coses, la destrucció de la darrera zona agrària de L’Hospitalet sota un model urbanístic basat –encara a 2018- en la cultura del totxo.

El valor de la zona agrària que es troba a tocar del nostre riu –zona que ocupa el 8% de la superfície de la ciutat- és tan alt,  que l’ajuntament de la nostra ciutat intenta per tots els mitjans que els veïns i veïnes no en parlem gaire i que no sigui coneguda, per tal d’evitar que el veïnat la defensi.

El Patrimoni d’una Ciutat el formen tot tipus d’elements, no només els edificis macos i les esglésies. La natura també és patrimoni, la biodiversitat també és patrimoni, els espais de memòria també son patrimoni i, com a tals, tots  s’han de respectar i s’han de gestionar.

De fet, estar aquí, convidats per altre col·lectiu de la ciutat perquè ens veiem part de la mateixa lluita pel patrimoni, té un alt valor veïnal que també hauríem de saber conservar i defensar.

En aquest terrenys amenaçats que volen transformar hi ha 3 masies. Les 3 són incloses al PEPPA. Doncs tot i així una està mig a terra i ningú fa el manteniment i la conservació que la llei obliga.

Aquests terrenys de LH són agrícoles, en actiu. Són l’únic espai de la Ciutat que ha sobreviscut al desenvolupament industrial. Allà està escrita una part de la nostra història i rau una part de la nostra identitat com a Ciutat. Si voleu conèixer en detall el valor d’aquesta zona, en totes les seves dimensions, podeu visitar el web de No Mes Blocs o Salvem Can Trabal.

Volem aprofitar aquest acte en defensa del nostre Patrimoni per exposar la nostra disconformitat cap a l’administració local pel poc valor que li dona al nostre patrimoni i per la nula sensibilitat cap el veïnat quan aquest prova de reivindicar-lo.

Mireu, us donarem 4 dades sobre el nostre col·lectiu:

Hem assistit a infinitat de reunions, actes i trobades on eren representants de moltes administracions. Hem pres la paraula a nombrosos actes per explicar la situació de la nostra Ciutat.

Hem recollit milers de signatures a favor d’un manifest que demana que el PDU sigui aturat per tal que s’obri un debat a Hospitalet sobre si volem o no volem fer alguna cosa amb els nostres terrenys agrícoles.

Donem tot el nostre recolzament al manifest que promou el Grup de Patrimoni i confiem que en breu es prenguin les decisions en defensa del nostre patrimoni que permetin als veïns i veïnes conèixer-lo i gaudir-lo amb normalitat.

Tenim el suport de més de 20 entitats, de veïns i veïnes i d’alguns partits polítics. Fins i tot altes administracions no aproven tirar el projecte endavant.

Hem fet dues manifestacions per la ciutat que van tenir una nombrosa participació.

Doncs bé, tot i així, l’ajuntament i el conseller de territori no volen escoltar a les veïnes i veïns i volen tirar endavant el seu projecte contra la nostra Ciutat.

Estem convençudes que només des de la unió veïnal podrem posar fre a aquesta situació respecte al nostre patrimoni. Cal que les veïns estiguin presents a tots els espais de decisió per tal d’assegurar que el nostre patrimoni no és cedit, regalat o –directament- destruït en benefici d’una operació urbanística.

Notícia a LHdigital