La Revancha de las Periferias: Economía Política y Cultura en l’Hospitalet.

img_20170217_211951400Algunes reflexions sobre la participació de l’Assemblea No Més Blocs al curs La Revancha de las Periferias: Economía Política y Cultura en l’Hospitalet.

(curs realitzat per La Fundició i La Hidra a l’Ateneu La Pua)

Aquest curs ha tingut com a principal objectiu fer parlar la nostra ciutat, en tant que perifèria que és considerada i perifèrics que sovint ens sentim els seus veïns.

El curs ha intentat fer aparèixer els relats que quasi sempre queden en un segon pla -o directament silenciats- davant la veu de la gran Barcelona que tot ho diu i que tot ho explica. En aquest sentit la veu de l’Hospitalet és -i ha estat- semblant a altres veus que també han hagut de callar sempre, deixant que altres parlin per ella. El curs també ha intentat veure quins han estat els processos pels que aquests relats han estat silenciats o pervertits i situar en quins àmbits públics han estat més notables aquests processos.
I hem de dir que el curs ho ha aconseguit. Déu n’hi do si ho ha aconseguit!
La ciutat ha parlat i ha dit moltes de les coses que sempre calla. Han aparegut i han estat compartits relats que molta gent sap i que mai surten a la llum pública, i també s’ha pogut estudiar molts dels relats que habitualment són repetits per moltes majories per comprovar que, en el fons, no són els relats originaris de la ciutat: són relats que van ser imposats i dels que per sort es coneix el seu origen.
Durant cinc sessions s’han entrellaçat les veus dels ponents, dels col·lectius participants i d’un nombrós públic molt actiu que, parlant sobre l’Hospitalet i també d’altres indrets perifèrics, han anat acumulant reflexions sobre una ciutat que està massa acostumada a guardar silenci. S’ha recuperat coneixement de les ciutats i se n’ha creat de nou.
Algunes preguntes que ens ajudaran a recordar tot el que hem treballat durant aquest curs poden ser aquestes, però hi ha moltes més…
De què ha viscut l’Hospitalet i de què viu actualment?
Quina ha estat la relació real, al llarg dels darrers segles, entre els nouvinguts i els novinguts?
Quin paper ha tingut i tenen actualment les escoles en el manteniment de les igualtats i de les desigualtats socials?
Com s’articulen els discursos oficials i els discursos veïnals, quan s’explica la realitat de la ciutat?
Quin repte tenen els actuals moviments socials de la ciutat?
Durant tot aquest curs representants de No Més Blocs han intervingut com a ponents i com a públic, aportant el nostre granet de sorra a aquesta producció de coneixement conjunta sobre la realitat de les perifèries.
Sessió a sessió, per la part que ens toca, hem pogut constatar una realitat: No Més Blocs és un fet transversal a l’Hospitalet, és quelcom més que una oposició directa al PDU Gran Via, és l’expressió d’una Ciutat que clama drets, reconeixement, respecte pels discursos propis, participació real, i que demana poder intervenir en els afers de ciutat des de l’inici dels processos fins a la seva concreció a peu de carrer.

No Més Blocs té a veure amb l’urbanisme de la ciutat, amb els relats dels que ens van precedir, amb la memòria dels que ja no hi són, amb la vida dels terrenys agrícoles i amb la dels urbanitzats, amb els carrers on es fa gran part de la vida dels veïns, amb el medi ambient i inclús amb l’aire que respirem cada dia a la ciutat. No Més Blocs és obert a la participació de qualsevol veí i precisament per això reuneix molts punts de vista i es nodreix dels relats de tots ells. No Més Blocs és lluita, és reivindicació, i també és una conjunció de relats que avancen creant espais de reflexió a la ciutat i que vol oferir als veïns noves possibilitats de canvi per poder tenir un paper actiu a la nostra ciutat.

Estem molt contents d’haver assistit a aquest curs. Volem agrair als organitzadors que hagin fet un curs tan important per la ciutat així com l’oportunitat que NMB hagi participat directament. Trobem a faltar iniciatives com aquesta però, veient la rebuda que ha tingut pel nombrós públic assistent, estem convençuts que en breu vindran més cursos i més oportunitats de compartir i crear coneixement de ciutat.

Gràcies

NMB